Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η Νεάπολη πεθαίνει

«Η Νεάπολη πεθαίνει. Δεν προλαβαίνουμε να πάμε από κηδεία σε κηδεία κι όμως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», η κραυγή αγωνίας κατοίκου της Νεάπολης, μιας συνοικίας που ξεσηκώθηκε χθες το μεσημέρι, ζητώντας την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που είναι καμουφλαρισμένη σαν καμινάδα στην ταράτσα τριώροφου, απέναντι από την Πλατεία του Αγίου Τρύφωνα.
 Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: HΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ 
Τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, που αντιδρούν στην κεραία, που έχει καταστήσει -όπως καταγγέλλουν- τα σπίτια τους «φούρνους μικροκυμάτων», πλαισίωσαν μαθητές σχολικών μονάδων, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το σημείο όπου έχει εγκατασταθεί η κεραία.
Τους μαθητές που έφθασαν με πλακάτ στα χέρια υποδέχθηκαν χειροκροτώντας κάτοικοι της συνοικίας, που δήλωσαν αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα για να αποξηλώσουν την κεραία του θανάτου.
Οι μαθητές έδωσαν το δικό τους τόνο. Κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα «Οχι στις κεραίες», ενώ γιουχάιζαν εργαζόμενους και πελάτες που μπαινοέβγαιναν στο κατάστημα ο ιδιοκτήτης του οποίου φιλοξενεί στην ταράτσα της οικοδομής την επίμαχη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Ο ίδιος βεβαίως ισχυρίζεται ότι η κεραία έχει εγκατασταθεί νόμιμα κι ότι έχει στην κατοχή του όλες τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες για τη λειτουργία της σε ασφαλή πλαίσια, στην καρδιά της συνοικίας της Νεάπολης.
Κάτοικοι όμως και μαθητές έχουν αντίθετη γνώμη.
«Η Νεάπολη έχει μείνει μισή. Δεν προλαβαίνουμε να πάμε από κηδεία σε κηδεία και οι κεραίες συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.
Ο Κούκος θα μεταφερθεί στη Νεάπολη. Όλα τα παιδιά έχουν τον καρκίνο πάνω από το κεφάλι τους. Θα τη ρίξουμε την κεραία. Θα αποκλείσουμε ακόμη και το μαγαζί του. Δεν μπορεί να πεθαίνει η Νεάπολη και ο κύριος τα οικονομάει», ανέφερε ο κάτοικος της συνοικίας, Χρήστος Ποζαπαλίδης.
Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.
«Εδώ και ένα χρόνο στο κτίριο λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένη σε καμινάδα. Πρόκειται για διπλό έγκλημα: και εκπέμπει θανατηφόρα ακτινοβολία και την έχουν κρυμμένη.
Προφύλαξη δεν υπάρχει. Τα διαμερίσματα έχουν μετατραπεί σε φούρνους μικροκυμάτων, ενώ σε απόσταση μικρή βρίσκονται ένα νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο, ένα λύκειο και οι σχολές του ΟΑΕΔ. Αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης στερείται κάθε άδειας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ψηφίζει συνέχεια τροπολογίες για να λειτουργούν οι κεραίες χωρίς άδειες άλλους 24 μήνες. Εκμεταλλεύονται το κενό νόμου και λειτουργούν ασύστολα. Ήδη έχουμε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της κεραίας, μέχρι εκδίκαση υπόθεσης. Νόμιμα ή μη νόμιμα θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες. Υπέρτατος νόμος είναι η προστασία της υγείας των παιδιών μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ηρακλής Αθανασίου.
Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός και Μαργ. Πατσιαντάς και στελέχη των συνδυασμών τους.
«Η δημοτική αρχή πρέπει να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για να απομακρυνθεί η κεραία που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Με την υγεία των πολιτών δεν θα παίζουμε», δήλωσε κατηγορηματική ο κ. Μιτζικός.
Από την πλευρά του, το μέλος του συνδυασμού του κ. Μαργ. Πατσιαντά, Θωμάς Κλημόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει το κρυφτούλι και η αδιαφορία για την υγεία των ανθρώπων και ένας επιστημονικός φορέας, όπως το Πολυτεχνείο, να οριοθετήσει τη ζώνη στην οποία θα επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: Ταχυδρόμος

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές, καθηγητές και κατοίκους της περιοχής για την συγκέντρωση.
    Ελπίζω να έλαβαν το μήνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή