Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Στο έλεος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κινδυνεύει να βρεθεί η πόλη του Βόλου

Παράθυρο για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη του Βόλου ανοίγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το ζήτημα ανέκυψε μετά από προσφυγή εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Ο δήμος Βόλου καλείται να αλλάξει την κανονιστική ως προς το σκέλος της εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς κρίνεται «ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα». Αφορμή αποτέλεσαν προσφυγές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου Βόλου για την εγκατάσταση κεραιών στην πόλη.
Στο θέμα αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η νομική σύμβουλος του δήμου Βόλου, Σοφία Παπαγιαννίτση.

Η επιτροπή έδωσε την έγκριση στη νομική υπηρεσία να παραστεί ενώπιον του ΣτΕ για την απόκρουση προσφυγών δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας κατά των αποφάσεων της επιτροπής ποιότητας ζωής που δεν τους έδωσε άδεια εγκατάσταση κεραιών μέσα στην πόλη.
Όμως όπως εξήγησε η κ. Παπαγιαννίτση, με βάση έγγραφο που παρέλαβε ο δήμος Βόλου στις 11 Ιανουαρίου, θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του και να αλλάξει την κανονιστική απόφαση που είχε εγκρίνει για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας, «ζητήματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις, την αναβάθμιση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας ρυθμίζονται με διατάξεις Νόμων. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση που χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ.
Σε κανένα στάδιο της τυπικής διαδικασίας για την έκδοση πολεοδομικής έγκρισης εγκατάστασης σταθμού κινητής τηλεφωνίας δεν παρέχεται αρμοδιότητα στους δήμους και ειδικότερα στο δημοτικό συμβούλιο, για κανονιστική ρύθμιση των ζητημάτων, που σχετίζονται με την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιφέρεια του δήμου τους. Εξάλλου τέτοια αρμοδιότητα δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα δήμων και κοινοτήτων ή από κάποια άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».
ΠΗΓΗ : www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου