Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Φωνή λαού για τις κεραίες

Δυναμικές πρωτοβουλίες από τη νέα χρονιά για την απομάκρυνση των κεραιών από Καραγάτς και Νεάπολη προανήγγειλε ο Χρ. Στεφόπουλος
Φωνή λαού: 3.600 υπογραφές. Οργή… Δήμου: ετοιμάζεται να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον πολεοδομικό ιστό. Πρώτος στόχος δύο συνοικίες, Καραγάτς και Νεάπολη, όπου εδρεύουν πολλές σχολικές μονάδες. Οι κάτοικοι των δύο συνοικιών έχουν άλλωστε βρεθεί πολλές φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τις κινητοποιήσεις τους για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που όπως έχουν καταγγείλει στο παρελθόν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα αναμένεται να βρει ο νέος χρόνος το Δήμο Βόλου για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί στην «καρδιά» πυκνοκατοικημένων συνοικιών.
Σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Βόλου, Χρήστο Στεφόπουλο, ο Δήμος θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους πολίτες για την απαλλαγή ολόκληρων συνοικιών από την παρουσία και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που έχουν επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.
Ηδη με την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής Βόλου, είχε ανακοινωθεί ο… εξοστρακισμός των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον πολεοδομικό ιστό. Οπως είχε αναφέρει σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, είχε ξεκινήσει καταγραφή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται εντός της πόλης, με στόχο την απομάκρυνσή τους. Ο ίδιος είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η «εύκολη λύση» της εγκατάστασης κεραίας μέσα στον πολεοδομικό ιστό, θα βρει «τοίχο» από το Δήμο, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες σε αναζήτηση χώρων εκτός πολεοδομικού ιστού για την εγκατάσταση κεραιών προκειμένου να παρέχουν κάλυψη στους χρήστες των δικτύων τους.

3.600 υπογραφές
Ο Δήμος Βόλου σύμφωνα με τον κ. Στεφόπουλο, έχει πλέον στα χέρια του «λαϊκή εντολή» για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Αυτό τουλάχιστον συνιστούν οι 3.600 υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει κάτοικοι από δύο συνοικίες όπου οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας συνυπάρχουν με σχολικές μονάδες σε πυκνοδομημένες γειτονιές.
Οπως ανέφερε ο κ. Στεφόπουλος από τη συνοικία Καραγάτς υπάρχουν 2.700 υπογραφές. Οι κάτοικοι διεκδικούν την απομάκρυνση δια παντός της κεραίας που τοποθετήθηκε ξανά από το 2012 στο κτίριο του ΟΤΕ. Ηδη οι κάτοικοι επέδωσαν υπόμνημα με το ιστορικό της κεραίας και με το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης. Η κεραία τοποθετήθηκε στο κτίριο του ΟΤΕ το 2002 και «ξηλώθηκε» - μετά από συνεχείς και επίμονες κινητοποιήσεις των κατοίκων - αρκετά χρόνια αργότερα. Πριν όμως οι κάτοικοι προλάβουν να χαρούν τη νίκη τους, διαπίστωσαν -το 2012- ότι η κεραία εγκαταστάθηκε και πάλι μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ δραστηριοποιούνται μια σειρά σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων: 1ο Γυμνάσιο Βόλου, 1ο Λύκειο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Λύκειο Βόλου, 5ο Λύκειο Βόλου, 10ο Ολοήμερο Δημοτικό Βόλου, 12ο Δημοτικό Βόλου, Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός, 2ο και 30ο Νηπιαγωγείο και Αθλητικό Κέντρο του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου.
Επιπλέον 900 υπογραφές υπάρχουν και από κατοίκους της συνοικίας της Νεάπολης. Κεραία που ανακαλύφθηκε να λειτουργεί καμουφλαρισμένη σε καμινάδα διώροφης κατοικίας, είχε ξεσηκώσει τους κατοίκους της περιοχής, όπου επίσης υπάρχουν σχολικές μονάδες, παιδική χαρά και Εκκλησία. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση κεραίας, την ενεργοποίηση της οποίας είχαν φρενάρει κάτοικοι παρουσία και του αντιδημάρχου, Δημήτρη Καντόλα, εκκρεμεί η εξέταση ασφαλιστικών μέτρων, που έχει προσδιοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου 2015.
Οπως εξηγεί ο κ. Στεφόπουλος, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους τα δικαιολογητικά που υπαγορεύει ο Νόμος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να χωροθετούνται μέσα σε πυκνοδομημένες συνοικίες, κοντά σε σχολεία. Επεσήμανε ότι συνιστά καθαρά θέμα κόστους για τις εταιρείες η λειτουργία των κεραιών εκτός πολεοδομικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση δε προανήγγειλε δυναμικές παρεμβάσεις από το νέο έτος, με στόχο την απομάκρυνση των «κεραιών του θανάτου» από την πόλη.
Πηγή: taxydromos.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ, ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΝΟΙΚΙΟ, COSMOTE, VODAFONE, WIND, ΒΟΛΟΣ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ANTENNAS MOBILE, IMPACT, RADIATION, DEATH

    ΑπάντησηΔιαγραφή