Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η εισήγηση του δημάρχου Αμαρουσίου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

«Το σοβαρό  ζήτημα των διάσπαρτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας   στον αστικό ιστό  , ιδιαιτέρως της πόλης μας ,μας έχει απασχολήσει έντονα εδώ και πάρα πολύ καιρό και σε όλα τα επίπεδα.  Η άναρχη τοποθέτηση κεραιών   κατά το δοκούν πάνω σε στέγες  , κοντά σε σχολεία , παιδότοπους  κλπ. από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας μας κάνει αν μη τι άλλο να ανησυχούμε πολύ. Δίκαια , άδικα , πραγματικά ως μη ειδικός δεν μπορώ να απαντήσω.
Η πρωτοβουλία μου αυτή για τη διοργάνωση της ημερίδας έχει σκοπό την επίσημη και υπεύθυνη  ενημέρωση των κατοίκων στα ζητήματα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ακούμε και διαβάζουμε πάρα πολλά  πράγματα σχετικά με το θέμα αυτό από ειδικούς και μη. Πιστεύω ακράδαντα πως όποιος  καταθέτει άποψη  για τόσο σοβαρά θέματα   , πρέπει να είναι ενημερωμένος υπεύθυνα και σωστά . Αυτή η ενημέρωση μπορεί να δοθεί από ανθρώπους που  διαθέτουν  γνώση επί του αντικειμένου  και   είναι ειδικοί  επί αυτών των θεμάτων , πόσο μάλλον όταν τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν και με την υγεία των πολιτών.

Ο ομιλών  πρώτα ως  πολίτης, πατέρας , Ιατρός που ζει στη πόλη μας και μετά ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  δεν διαθέτω αυτή την εξειδικευμένη γνώση και ζητώ όπως κι εσείς – διότι με απασχολεί πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα-  να ενημερωθώ υπεύθυνα  από έγκριτους επιστήμονες και ειδικούς  έτσι ώστε να διαμορφώσω μια ολοκληρωμένη άποψη για το πολύ σοβαρό θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας  θεωρώ χρέος μου να θέσω τα ερωτήματα εκείνα , μαζί βεβαίως και με τα δικά σας , που πρέπει να λάβουμε σοβαρές  και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες που βρίσκονται κοντά μας και τους ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά .
Οι απορίες και τα  ερωτήματα που θα ήθελα να θέσω είναι πάρα πολλά , αλλά πιστεύω πως μέσα από τη συζήτηση με τους δημότες  θα προκύψουν πολλά περισσότερα.
Καταρχάς
  • Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση μιας κατασκευής κεραίας οι βασικοί Νόμοι που ρυθμίζουν την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι ο Ν. 2801/2000  σε συνδυασμό με το Ν. 4070/2012  για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και το Ν.4053/2012  , οι οποίοι απαιτούν μεταξύ άλλων γνωματεύσεις , άδειες , εγκρίσεις :
Για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία μιας κατασκευής κεραίας απαιτούνται σύμφωνα με το Ν. 4070/2012 οι κάτωθι γνωματεύσεις, άδειες, εγκρίσεις:
  1. Θετική γνωμάτευση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
  2. Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την οικεία Γενική Γραμματεία Περιφέρειας ή υπαγωγή της κατά περίπτωση κατασκευής κεραίας στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία
  3. Θετική γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία
  4. Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών
  5. Άδεια κατασκευής κεραίας που χορηγείται από την ΕΕΤΤ, η αρμοδιότητα της οποίας αφορά κυρίως την σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων
  6. Άλλες εγκρίσεις που τυχόν απαιτούνται κατά περίπτωση ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας
Έρχεται ο συνήγορος του Πολίτη σε έκθεσή   του και διαπιστώνει ότι  :
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων(ΕΕΤΤ) για να εγκρίνει άδεια εγκατάστασης κεραίας χρειάζεται:
– Έγκριση από Νομαρχία μετά από περιβαλλοντική μελέτη. Δεν τηρείται στο 99% των περιπτώσεων – Έγκριση από την Πολεοδομία, χωρίς οικοδομική άδεια και αυτοψία. Δηλαδή μια αίτηση μόνο και η πολεοδομία την καταχωρεί
– Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας υποχρεούται να ελέγξει μόνο το 20% των περιπτώσεων και αφού προηγουμένως ενημερώσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας
Αλλά ακόμα και αυτά τα υποτυπώδη καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων αφού αν καθυστερήσει το ελληνικό δημόσιο να απαντήσει εντός ενός μηνός, η διαδικασία αυτοματοποιείται και η κεραία λειτουργεί νόμιμα!!

  • Το ότι υπάρχει εκπομπή ακτινοβολίας είναι αδιαμφισβήτητο , ποια είναι τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ακτινοβολία ;
  • Ποιος είναι ο αρμόδιος για να ελέγχει τη τήρηση των ορίων ακτινοβολίας ,
  όταν η κεραία βρίσκεται στα 300 μέτρα από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία κ.α. ?
  • Επίσης καθαρή νομοθετική στρέβλωση αποτελεί το γεγονός ότι το άρθρο 30 του Νόμου 4070/2012, το οποίο ρυθμίζει τα σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών, δεν προβλέπει ρητώς απαγόρευση εγκατάστασής τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές με σχολεία, νοσοκομεία κλπ., παρά μόνο την μη υπέρβαση κάποιων ανώτατων ορίων εκπομπής ακτινοβολίας σε αυτές περιπτώσεις,
  • Γιατί στα όρια ασφαλούς έκθεσης δεν καθορίζονται αποστάσεις ασφαλείας από τις θέσεις όπου κατοικούν οι άνθρωποι;

  • ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ταξινομεί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα τον άνθρωπο. Αυτό βασίζεται στον αυξημένο κίνδυνο για γλοίωμα, μια κακοήθης μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, σε συνδυασμό με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

  • Από τι εξαρτάται η ένταση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας στο περιβάλλον ενός σταθμού βάσης (κεραία σε στέγη κτηρίου) ; Υπάρχει λογισμικό από τις εταιρίες το οποίο αυξομειώνει την ένταση της κεραίας με απομακρυσμένη διαχείριση?  

  • Γιατί εφόσον κατά τα λεγόμενα των εταιριών οι κεραίες είναι ακίνδυνες μερικές  καλύπτονται ώστε να μοιάζουν με καμινάδες, θερμοσίφωνες κλπ.  και συνήθως τοποθετούνται Σαββατοκύριακα  ή αργίες , σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας?

  • Αληθεύει πως η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ιντερνέτ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, και προτιμούν αντί πολλών μικρής ισχύος να τοποθετούνται πολύ μεγαλύτερης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας?

  • H Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων  του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε στις 17 Φεβρουαρίου του 2011, -με 43 ψήφους υπέρ, μία λευκή και 3 κατά- έκθεση με τίτλο «σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία». Η έκθεση αυτή συζητήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις αρχές Απριλίου και υπέρ ψηφίστηκε συντριπτικά με 559 υπέρ, 22 κατά, 8 λευκά. Εισηγήτρια ήταν η κυρία Frédérique Ries. Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και την προπαγάνδα τους. Χωρίς να μπαίνει στην επιστημονική αντιδικία, η έκθεση  αυτή με την έγκριση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πλέον, αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας και μάλιστα σοβαρό  .
  • ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Όπως προανέφερα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα όρια για την έκθεση του κοινού τίθενται στο 60% των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους σταθμούς που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την περίμετρο των κτηριακών εγκαταστάσεων σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσοκομείων και γηροκομείων και στο 60% για τους σταθμούς κεραιών που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση.
1η Απάντηση : Καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Μπένος Αλέξης «Τα όρια υπάρχουν για το νόμο αλλά δεν εφαρμόζονται, δεν υπάρχει έλεγχος. Για την Ιατρική καλό όριο είναι το μηδενικό. Είναι μεγάλη η γκάμα των επιπτώσεων. Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μακροπρόθεσμα, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για καρκινογενέσεις. Δεν αποδεικνύεται άμεσα, αλλά λειτουργεί αθροιστικά. Παίζει ρόλο τι τρώμε, πού μένουμε και τι ακτινοβολία δεχόμαστε»,
2η Απάντηση :  Καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι «χιλιάδες μελέτες που έγιναν από ανεξάρτητους φορείς και χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση , δείχνουν ότι υπάρχουν βιολογικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιβλιογραφία δείχνει καρκινογενέσεις. Οι εταιρείες όταν λένε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις, μπερδεύουν τις άμεσες με τις μακροπρόθεσμες».
Τέλος , επειδή μπορώ να καταθέσω πάρα πολλές απορίες και ερωτήματα  σχετικές με το θέμα μας,   και επιφυλάσσομαι,  αφού ακούσω τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών , είμαι όμως υποχρεωμένος να διαβάσω κλείνοντας   τις μετρήσεις Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας  οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αμαρουσίου από το Σ.Β.Α.Π (Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων)  που είναι Ν.Π.Δ.Δ   και ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ιδρυτικό του μέλος με περίπου άλλους 20 Δήμους.
Ο ΣΒΑΠ πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια τακτικές μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ευαίσθητα κοινωνικούς χώρους στο Δήμο Αμαρουσίου σε συνεννόηση βεβαίως μαζί μου. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την καταγραφή των επιπέδων της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τη διαπίστωση ή όχι με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ορίζονται από την νομοθεσία. Στο Δήμο μας πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε 67 θέσεις σε σχολεία του Δήμουκαι σε 27 θέσεις παιδικών χαρών , κατά το χρονικό διάστημα 2012 , ξανά Ιούλιο του 2013 και Μάρτιο και Απρίλιο του 2015.
Ο συντάκτης της έκθεσης είναι  ο κος Νικόλαος Ε. Παπανικολάου  —  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Ραδιοηλεκτρολόγος ‘Α

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των μετρήσεων συμπεραίνουμε ότι όλες οι καταγεγραμμένες τιμές της πυκνότητας ροής ισχύος και της έντασης ηλεκτρικού πεδίου είναι κάτω από τα όρια αναφοράς που καθορίζονται από τον νόμο 4070 (ΦΕΚ 82/Α/10.04.2012). Για τις ευρυζωνικές μετρήσεις όπου μετράται η συμμετοχή από όλες τις μετρούμενες πηγές ακτινοβολίας (88ΜΗz – 2,5GHz) γίνεται υπολογισμός του συνολικού Λόγου Έκθεσης και σύγκριση του με το όριο αναφοράς που είναι η μονάδα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η παραπάνω σύγκριση των πεδιακών τιμών που μετρήθηκαν, πραγματοποιήθηκε με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ισχύουν στην περίπτωση που η απόσταση του εν λόγω σταθμού βάσης είναι μικρότερη των 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, δηλαδή με το 60% των τιμών των πινάκων της προαναφερθείσας Κ.Υ.Α. (βλ. και παράγραφο 2 της παρούσας έκθεσης μετρήσεων).
Εν κατακλείδι μπορεί να αναφερθεί ότι σε κανένα από τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις δεν παρουσιάζεται υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Πιστεύω ότι μέσω των εισηγήσεων  που θα ακολουθήσουν θα δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα   αλλά και σε αυτά που θα θέσουν και οι δημότες στη συζήτηση,  έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και βεβαίως να καθορίσει ,  μετά από αυτή την ημερίδα  και το  Δημοτικό μας Συμβούλιο τη στάση του  απέναντι σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα που τόσο έντονα μας απασχολεί «.
Πηγή: http://www.ellinesdimarxoi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου