Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου επί της πρότασης της Β1 φάσης της μελέτης  ‘Αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου’
Στις σελίδες 19 & 20 αναφέρονται και τα παρακάτω σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
------------------------------------------------------------------------------------------
1.           Πάρκο Κεραιών (κεφ. Π.2. σ. 60 κ  86)

Η μελέτη εσφαλμένως αναφέρει την περιοχή του Σωρού ως Πάρκο Κεραιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή δεν έχει χαρακτηρισθεί ή χωροθετηθεί ως οργανωμένο πάρκο κεραιών. Εν «τοις πράγμασι» δημιουργήθηκε ως τέτοιο εδώ και αρκετά χρόνια. Το ζήτημα της αυθαίρετης εγκατάστασης σταθμών βάσης και κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έχει απασχολήσει διαχρονικά τα δημοτικά συμβούλια Βόλου και Ν. Ιωνίας.[1] Από τις 1.1.2011 οπότε και ξεκίνησε μια συστηματική καταγραφή και αποτύπωση των κεραιών, κυρίως εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος προέκυψαν τα εξής στοιχεία :


[1] Βλ. τις με αρ. 198/2002 Α.Δ.Σ. Δ. Βόλου και 152/2010 Α.Δ.Σ. Δ. Ν. Ιωνίας (κανονιστικές αποφάσεις)
[2] Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε αυτοψίες του Τμ. Ελέγχου Κατασκευών της Δ/σης Υπηρεσίας Δόμησης σε συνδυασμό με επίσημα στοιχεία άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως  το υπ’ αρ. 525/10438/14.2.2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Δ/σης Θεσσαλίας κ Στερεάς Ελλάδος με το οποίο δόθηκαν στοιχεία για τις κεραίες για τις οποίες εγκρίθηκε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων
[3] Βλ. ανάλυση σε με αρ. 789/2012 Α.Δ.Σ. και περισσότερα σε www.eett.gr

(23) Κεραίες εκτός Πολεοδομικού Συγκροτήματος
(26)  Κεραίες εντός Πολεοδομικού Συγκροτήματος, εκ των οποίων :
(18) στη Δ.Ε. Βόλου
(7) στη Δ.Ε.  Ν. Ιωνίας
(10) Μικροκυψέλες – Κεραιοδιατάξεις
Micro
(10) Κεραίες και σταθμοί βάσης απομακρυνθήκανε

Η τροποποίηση του νομοθετικού καθεστώτος[3] και η θέσπιση των Ν. 4053/2012 και 4070/2012 κατέστησαν το νομικό πλαίσιο ακόμη πιο ευνοϊκό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Προς αντιμετώπιση των νέων δεδομένων το Δ.Σ. έλαβε την με αρ. 789/2012 κανονιστική απόφαση του, με την οποία η έγκριση τοποθέτησης κεραιών από την Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης αυτής, η Ε.Π.Ζ. του Δήμου Βόλου έως και σήμερα εξέτασε 29 περιπτώσεις (αιτήματα εταιρειών σε Δ/ση Πολεοδομίας για έγκριση δόμσης) γνωμοδότησε θετικά σε (6) υποθέσεις, ενώ απέρριψε (23)
Αποτελεί πεποίθηση μας, ότι ο μοναδικός τρόπος ελέγχου πλέον των κεραιών είναι η συγκεκριμένη αυστηρή χωροθέτηση αυτών, προκειμένου να υφίστανται εξαντλητικό έλεγχο μετρήσεων από τις αρμόδιες αρχές ή ακόμη και από μετρητικό σύστημα που θα πρέπει να λειτουργήσει ο ίδιος ο Δήμος σε συνεργασία με κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Έτσι θα αποφευχθούν οι καμουφλαρισμένες κεραίες και ο έλεγχος θα δύναται να προκληθεί από τον κάθε πολίτη ή από τον κάθε συλλογικό φορέα.
Η με αρ. 789/2012 Α.Δ.Σ. ρητά προέβλεπε ότι θα ισχύει έως τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών, εντός πολεοδομικού συγκροτήματος από το Γ.Π.Σ.. Κατόπιν αυτών προτείνουμε ως σημεία χωροθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας τα εξής : 

1.               Κτίριο Σιλό εντός Λιμένα Βόλου
2.               Πανθεσσαλικό Στάδιο
3.               Θέση «Μετρό», Μελισσάτικα
4.               Λόφος έναντι Σωρού
5.               Σαρακηνός
6.               ΑΓΕΤ θέση «Χάνι»
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου